Fruit bloemen van appel en druiven/ flower of apple and grape

0
Rate this post

Informatie over de druivenplant door Wikifarmer-redactie zorg voor de wijngaard van maand tot maand

Stadia van druivengroei

De wijnstok behoort tot de familie Vitaceae, terwijl de meest gebruikte variëteiten tot de soort Vitis vinifera (Europese wijnstok) behoren. Andere ondersoorten van Vitis worden gebruikt als onderstammen in gebieden met uitgebreide phylloxera-problemen.

De wijnstok is een meerjarige struik die wordt gekenmerkt door ranken en een langzame maar aanhoudende groei. Het is een klimplant en klimt meestal op rotsen of boomstammen.

Ranken groeien op stengels en worden verondersteld gedegenereerde bloeiwijzen te zijn

De bladeren zijn groot, tegenoverstaand, hartvormig en er groeien bloeiwijzen op. Ze kunnen terrasvormig of gelobd zijn met 3-5 verschillende lobben en zenuwen. De vorm, grootte en kleur van de bladeren zijn afhankelijk van de variëteit.

De knoppen bevinden zich lateraal van de as van de scheut / scheut, bij de oksel van de bladeren en zijn onderverdeeld in 2 categorieën: Primaire (winter) en secundaire knoppen. In het voorjaar is er een duidelijke zwelling tussen stengel en bladsteel waar te nemen.

  1. Dit zijn de secundaire knoppen, die normaal gesproken niet ontkiemen tijdens de huidige groeiperiode.
  2. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk inactief blijven.
  3. Naast deze knop bevindt zich de primaire knop, die normaal gesproken tijdens de huidige groeisessie zal ontkiemen.

Als de primaire knop beschadigd is, meestal door wintervorst (primaire knopnecrose), dan zal de secundaire knop ontkiemen. De knoppen geven, wanneer ze volwassen zijn, scheuten die scheuten worden.

De scheuten produceren direct na ontkieming de bloemtrossen

De bloemen op de trossen zijn klein 3-4 mm wit van kleur. Normaal zijn de bloemen hermafrodiet, ze zijn bevrucht en produceren druiventrossen. Druiven vertegenwoordigen de overgrote meerderheid (90-98%) van het gewicht van de tros.

Op botanisch niveau zijn de druiven bessen. De grootte en kleur van de druiven variëren tussen de verschillende rassen. De kleur, die kan variëren van groen tot intens rood, hangt af van het gehalte aan anthocyanen en flavonoïden van de druif.

De scheuten produceren direct na ontkieming de bloemtrossenDit gehalte wordt beïnvloed door temperatuur, pH-waarden, omgevingsomstandigheden en suikergehalte. Daarnaast hebben we zaadloze en pitloze rassen. Gezaaide variëteiten kunnen maximaal 4 zaden bevatten. De zaden bevatten op hun beurt tannines in een percentage van 4-6%.

  • Over het algemeen heeft de levenscyclus van de wijnstok 2 fasen, de groeiperiode en de rustperiode.
  • De groeiperiode is opgedeeld in drie fasen.
  • De eerste fase begint met ontkiemen en eindigt met de bloei.
  • De tweede fase begint met de bloei en eindigt met veraison (verandering in kleur van de bessen)
  • De derde fase begint met veraison en eindigt met rijping. Tijdens deze fase neemt de zuurgraad in het algemeen af ​​terwijl het suikergehalte toeneemt.