Tips om pizza te maken met een pizzaovensteen

Als je hier nieuw bent, dan vind je het misschien ook leuk om mijn blog op Facebook of Bloglovin te volgen. In ieder geval bedankt voor je bezoek!

DSC05511b

Nadat ik vorige keer voor Fonq over de sushimakers had geschreven, kreeg ik het aanbod om nog een keer een product te reviewen.
Deze keer hoefde ik helemaal niet lang na te denken.
En het zijn de volgende producten geworden:
- de pizzaovensteen van Jamie Oliver
- de chalk and cheese set van Jamie Oliver

Ik begin dit stuk met een paar tips uit de praktijk over pizza bakken. Daarna volgt mijn review over de Jamie Oliver producten.

Pizzadeeg maken is namelijk niet zo moeilijk.
Recept:
Voor 3 pizza’s van 30 centimeter in diameter heb je nodig:
- 500 gram wittebroodbloem
- 1 eetlepel fijn zout (maal het anders even met een vijsel)
- 14 gram gedroogd gist (2 zakjes)
- 1 eetlepel suiker
- 6,5 dl water

Doe de bloem in een kom en meng het zout en de suiker door het bloem. Strooi aan een kant de gist, en schenk aan de andere kant het water.
Ga dan met je handen het water met het bloem mengen alsof je handen deeghaken zijn.
Zodra het een bal wordt, kun je het deeg op een werkblad leggen en dan nog 10 minuten kneden tot het een mooi zacht en elastisch deeg wordt.
Kneden hoeft niet voorzichtig! Duw het deeg met een hand van je af terwijl je het met je andere hand vasthoudt.
(Ja ik heb veel naar de Paul Hollywood op de BBC gekeken de laatste tijd)
Na het kneden laat je het deeg in een afgedekte schaal 15 minuten rusten op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg daarna in drie ballen.
Rol een deel uit tot een ronde schijf van maximaal een halve centimeter.
(ga pas uitrollen als je het deeg nodig hebt, anders droogt het zo uit)DSC05508

En daarna kun je de pizza beleggen zoals jij wilt.
Wij hebben de pizza belegd met achtereenvolgend:
- Passatta di pomodoro (tomatensaus),
- mozzarella,
- champignons,
- gehakt gekruid met Italiaanse kruiden
en daar overheen gerapte grana padano.

Bak de pizza zo’n 12 tot 15 minuten in een oven op 220 graden.  Als je oven heter kan, zet deze dan op maximaal en doe de pizza er 10 minuten in.

Tips uit de eigen praktijk:
- Rol je pizzabodem zo dun mogelijk uit.
- Gebruik zo weinig mogelijk ingrediënten. Less is more qua smaak.
- Gebruik maar weinig saus en mozzarella, dat maakt de kans kleiner dat je saus en kaas over de pizzarand heen gaat lekken.
- Tenzij je houdt van het schoonmaken van je oven; zorg dat je een bakplaat met bakpapier onder de ovensteen hebt. Gewoon voor het geval dat je er te veel saus of kaas op hebt en de boel gaat lekken…

De pizzaovensteen van Jamie Oliver

De Pizzasteen van Jamie Oliver was de enige pizzasteen die ik kon vinden die volgens de omschrijving ook in de oven kan.
De andere pizzastenen zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor de barbecue. En ik vind het juist leuk om in mijn eigen oven steenovenpizza te maken.
De pizzasteen voldoet helemaal aan mijn verwachtingen.
Om het goed te testen hebben twee pizza’s gebakken op de pizzasteen en één pizza op bakpapier. En het was echt een verschil tussen hemel en aarde.
De pizza van de pizzasteen was mooi dun, knapperig en krokant van onder, terwijl de pizza op het bakpapier meer op panpizza’s gaan lijken met een dikke deeglaag. En dat terwijl alle pizza bij het uitrollen toch even dik waren.

Alleen de serveerhouder van de ovensteen vind ik overbodig, om een aantal redenen:
- Volgens de gebruiksaanwijzing mag je hm niet gebruiken om de ovensteen van de oven naar de eettafel te vervoeren omdat de kans bestaat dat de steen uit de houder schuift. Maar die ovensteen wordt loeiheet, dus je moet wel hele goeie ovenwanten hebben om de steen alleen met ovenwanten van de oven naar de eetkamer te brengen.
- Gezien de grootte van de steen, bak je per persoon gemiddeld één pizza. Dat betekent in de praktijk dat je dus meerdere pizza achter elkaar bakt, dus dat je de ovensteen nodig hebt om te bakken.

En ja, het blijft een uitdaging om zonder brede pizzaschep je pizza op de voorverwarmde ovensteen te krijgen.

chalk and cheese set van Jamie Oliver
De pizza heb ik geserveerd op de chalkboard.
Die vond ik gewoon leuk, omdat je deze zo veelzijdig is. Je hoeft er niet alleen kaas op te serveren. Je kan er van alles op serveren en er vervolgens ook nog leuke tekstjes bij schrijven.
De levensmiddelen die je er oplegt geven wat vlekken op de steen, maar na een paar uur cq dagen verdwijnen deze vlekken ook weer.

Leuk detail: Toen ik aan het zoeken was naar een ovensteen, vond ik het grappig om te merken dat het internet warenhuis Fonq.nl een aparte Jamie Oliver Shop heeft met -je raadt het al- alleen maar Jamie Oliver spullen. En dat zijn nog al wat spullen. En voor Jamie Oliver fans, zoals ik, lekker makkelijk en overzichtelijk.
Verder kijkend blijkt dat ze ook nog een apart winkeltje hebben voor bbq-spullen. Met het oog op deze zomer, toch?

Related posts:

2 thoughts on “Tips om pizza te maken met een pizzaovensteen

  1. Ik leg de pizzasteen met houder op het bakblik van mijn combimagnetron. Door de opstaande rand kan hij niet ervan afschuiven.

    Ik knip van bakpapier de vorm van de steen uit. Als er ook maar iets op de houder komt van de bodem is het weg bodem dus dat is zonde. Zo kan ik het deeg precies op maat maken van de steen.

    Als de steen genoeg is opgewarmd met bakblik en al uit de oven en op mijn hakblok. En dan kan het deeg er op.

    Wat trouwens een erg handig instrument hierbij is…is de metalen spatel van jamie oliver…hiermee haal je zo je pizzas van de steen. Ik ben bang dat een plastic exemplaar zou smelten. Eventuele aanbaksels haal je hierdoor er ook zo af.

Jouw ideeen zijn altijd welkom! Laat ze hier achter.