Twee manieren om glas-in-lood koekjes te maken

0
Rate this post

Jaren geleden kwam ik nog een methode tegen in een hele oude Libelle van mijn oma.
Die Libelle heb ik niet meer, maar de methode heb ik wel al regelmatig toegepast:
glas-in-lood koekjes maken met gelatine.

Voordeel hiervan is dat het gekleurde gedeelte zacht blijft, dus met kleine kinderen kan dit heel handig zijn.Nadeel is dat je deze koekjes binnen twee dagen moet opeten. Het vocht van de gelatine trekt langzaam in de koekjes.

Pas later zag ik dat de methode voor glas in lood koekjes met zuurtjes veel meer wordt toegepast.Ook deze koekjes heb ik al een paar keer gemaakt.Voordeel is dat je koekjes langer goed blijven dan met gelatine.Nadeel is dat deze methode ook nog wel eens mislukt.

Ik heb hieronder van beide methodes de werkbeschrijving neergezet, zoals het voor mij het beste werkt.Hopelijk heb je er wat aan.

Glas in lood koekjes met zuurtjes
Benodigdheden:
– deeg voor zandkoekjes
– zuurtjes (dus snoepjes met een harde kern)

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden.
Maak de zuurtjes met een vijzel klein of sla ze met een hamer kapot.
Tip: als je de hamer-methode gebruikt; wikkel de zuurtjes dan eerst even in een theedoek.

Rol het deeg -op een met bloembestoven werkblad- uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. (dus een halve centimeter)
Druk met koekjesvormen de koekjes uit het deeg en druk in het midden van het koekje een nog kleiner vormpje uit.

Bak de koekjes ongeveer 8 minuten in het midden van de oven.
Haal de koekjes eruit en vul dan het middenstuk met de kleingemaakte zuurtjes.
Zorg er voor dat de zuurtjes niet over de rand heen komen.
Zet de koekjes daarna nog 4 minuten terug in de oven. Haal de koekjes eruit als de koekjes goudbruin zijn en de zuurtjes zijn gesmolten.

Laat het geheel minimaal een kwartier afkoelen.

 

Glas in lood koekjes met gelatine
Benodigdheden:
– deeg voor zandkoekjes
– 1 blaadje gelatine
– 50 ml water
– voedingskleurstof

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.Rol het deeg -op een met bloembestoven werkblad- uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. (dus een halve centimeter)Druk met koekjesvormen de koekjes uit het deeg en druk in het midden van het koekje een nog kleiner vormpje uit.

Bak de koekjes ongeveer 12 minuten in het midden van de oven.
Laat de koekjes afkoelen.Terwijl de koekjes afkoelen maak je de gelatine volgens de verpakking.

Verdeel de gelatine over twee bakjes en kleur de gelatine in bijvoorbeeld rood en groen.Kleur de gelatine lichter dan je gewend bent, je zult zien dat de gelatine wat donkerder uithard.

Leg de koekjes op een gladde ondergrond op een stukje keukenpapier.Zodra de gelatine hard begint te worden, lepel je kleine beetjes gelatine in het middenstuk van de koekjes.Laat de gelatine nog een uurtje uitharden voordat je de koekjes van het keukenpapier haalt.