Babybel eendjes ducks

0
Rate this post

In een statistiek van een paar jaar geleden werd aan Italianen gevraagd wat er nooit in hun koelkast mag ontbreken. Het meest populaire antwoord was: kaas.

Maar laten we, naast de tevredenheid van de consumptie, eens in detail bekijken wat kaas is. Het is in de eerste plaats een uitzonderlijk eten, vanuit alle gezichtspunten.
Bovendien is het het territoriale voedsel bij uitstek, er is geen plaats in Italië die zijn typische kaas niet heeft.

De band met het territorium is zo diep geworteld dat de consument in verschillende opzichten de eerste aanhanger is van de lokale kaas.

In werkelijkheid is het de fysieke en chemische samenstelling van de kaas die het een compleet voedingsmiddel maakt, zozeer zelfs dat het in veel diëten kan worden opgenomen.

Wat echter met zekerheid zegt wat kaas is, is slechts de definitie die de wetgever van art.

32, van de R.D.L. 25/10/25: “De naam kaas of cacio is bedoeld voor het product dat wordt verkregen uit volle melk, of geheel of gedeeltelijk ontroomd, of uit room, na coagulatie met zuur of stremsel, ook met gebruikmaking van fermenten en zout uit de keuken ” .
Dit is naar onze mening een zeer duidelijke definitie.

  • Kaas wordt in feite alleen gemaakt met melk of room, elk etiket dat deze twee grondstoffen niet toont, alleen of samen, duidt niet op een kaas.
  • De melk kan geheel of ontroomd, rauw of gepasteuriseerd worden gebruikt, al dan niet geënt met natuurlijke of geselecteerde melkfermenten, die het leven van de originele melk en de geproduceerde kaas zijn.
  • Dit laatste is zo’n vitaal product dat het soms voldoende is om de melk in zijn natuurlijke fermentatie te begeleiden om het te produceren. Hij doet het allemaal zelf. En het geeft ons iets geweldigs.

Het gaat verloren in de tijd

De meest recente ontdekking zijn sporen van kaas op een mummie gevonden in het noordwesten van China die teruggaat tot 1615 voor Christus.

Laten we beginnen met de legende, want een beetje “kleur” is altijd nodig.

De legende vertelt in feite dat een Arabische koopman, terwijl hij de woestijn doorkruiste, als schotel wat melk meenam uit een zadeltas gemaakt van de maag van een schaap. Door de hitte, de enzymen van de zadeltas en de beweging van de melk verzuurde de melk en veranderde deze in “kaas”. Melk, enzymen, beweging, verzuring: er is een verband.

Laten we beginnen met de legende, want een beetje "kleur" is altijd nodigMaar het maakt geen geschiedenis. Volgens de officiële.

Wat, aan de andere kant, de oude Grieken naar voren brengt. Ja, zelfs in deze kwestie moeten we van daaruit beginnen. De oorsprong van de etymologie van het woord “kaas” ontdekken. Het is in feite afgeleid van “formos”, een term die wordt gebruikt om de mand met rieten aan te duiden waar de gestremde melk werd gedeponeerd om het vorm te geven.

De “formos” werd toen de “vorm” van de Romeinen, dan de “fromage” van de Fransen, om te komen tot de zeer Italiaanse “kaas”. Wat de geboorte van kaas betreft, is de manier om te zeggen “verdwalen in de nevelen van de tijd” echter meer dan ooit passend.

BLOG