Chocolade Sinaasappelschilletjes/ Candied Orange Peel Chocolate Coated

0
Rate this post

DSC05100bMijn man is gek op gekonfijte chocolade sinaasappelschilletjes. Om hem te verrassen ben ik deze een keer gaan maken. Het bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je moet vooral geduld hebben, maar je hoeft niet zo precies te zijn.

Het recept:
– 3 biologische sinaasappels
– 300 gram suiker
– 300 ml water
– 200 gram pure chocolade

Bereiding:
– Snij de schil van de sinaasappel met een scherp mes.
Daarna snij je de schil in reepjes van een halve centimeter en verwijder je met een (fileer)mesje het teveel aan witte vruchtvlees van de schil.
Wees niet bang als er wat blijft zitten, dat geeft een beetje pit en smaak aan het geheel.
DSC05083– Blancheer de sinaasappelschilletjes 2 keer 3 minuten in schoon zacht kokend water. Dit haalt de grootste bitterheid er vanaf.
– Maak daarna een suikersiroop,  door 300 ml water op te warmen en daarin 300 gram suiker te smelten.
– Blancheer de sinaasappelschilletjes in de siroop zo’n 45 minuten. Konfijten dus:-)
– Laat de sinaasappelschilletjes uitlekken.
– Smelt ondertussen de chocolade. Haal de sinaasappel schilletjes door de chocolade en laat het drogen op vetvrij bakpapier.

– In een luchtdicht afgesloten doos blijft dit culinaire cadeautje makkelijk 3 weken houdbaar.

Tips:
– Ik heb de schilletjes de eerste keer een uur in suikerwater gedaan, maar toen werden de schilletjes wat mij betreft te zacht. Maar ik denk dat dat ook afhangt van de dikte van de schilletjes.
– Je kan de schilletjes ook coaten met poedersuiker in plaats van chocolade. Dan doen de schilletjes het ook heel goed als decoratie op taarten en cupcakes.
Let er dan wel op dat sommige mensen dit te bitter zullen vinden.
– Ik heb silicone ijsblokhouderstjes gebruikt om mooie rechte chocoladestaafjes te creëren.
Bij de zeeman hebben ze regelmatig een gewone plastic variant van deze ijsblokhoudertjes.

N.B. Ik heb de sinaasappels uitgekozen die het lekkerst roken. Ik heb niet zozeer gekeken naar hand- of perssinaasappels.