Kun je met een zoutsteen koken? Een review…

0
Rate this post

zoutsteen BBQIk kende wel de zoutsteen als decoratie voor in huis. Je weet wel, die mooie zachtroze stukken steen met een lampje, of een waxinelichtje. Je kan ze vaak bij natuurwinkels kopen. Een zoutsteen in huis heeft namelijk een zuiverend effect.Groot was dan ook mijn verbazing dat je er ook mee kunt koken.

Point-Virgule heeft in samenwerking met de Belgische chef Peter de Clercq een zoutsteen op de markt gebracht om mee te koken (en hij is ook geschikt voor op de bbq).

En jawel, omdat ik zo nieuwsgierig was, mocht ik zo’n zoutsteen testen om te kijken hoe het werkt. En daarbij kreeg ik ook het aanbod om een zoutsteen aan mijn lezers weg te geven.

Maar goed, wat is die zoutsteen nu eigenlijk én wat doet het?
Op de zoutsteen kan je eten garen. En zodra je etenswaren op de zoutsteen legt, krijgt je etenswaar een lichte zoute smaak.

De kookzoutsteen is op verschillende manieren te gebruiken:
– Als een soort steengrill door hem eerst in de oven te doen en dan kan je op tafel allerlei lekkere hapjes bakken; vlees, vis én groenten
– Als steen in de oven om stuk vlees of vis te bakken
– op de barbecue en
– als gekoelde serveerschaal.

Gelukkig kwam ik er op tijd achter dat je de steen voor gebruik langzaam in de oven moet opwarmen. Je moet er wel je tijd voor nemen en er een uurtje voor uittrekken. Je kunt dit dus niet op een hectische zaterdagavond doen.Maar ach, wat is er tegen slow cooking. Doordat ik voor de zoutsteen moest zorgen kwam ik zelf ook weer langzaam tot rust.

Nadat de steen is opgewarmd kun je er vis op leggen en in de oven laten garen, of je legt de zoutsteen op een paar (stalen) onderzetters op tafel, zodat je aan tafel stukjes vlees en vis kan bereiden.En als je de zoutsteen eerst een half uur in de vriezer doet, dan is de steen heel goed bruikbaar om sashimi (rauwe vis) op te leggen en uit te serveren.

Na gebruik moet je de steen volledig af laten koelen voordat je hem schoonmaakt. Uiteraard ook weer om barsten te voorkomen. Daarna kan je de steen afspoelen onder stromend water en afdrogen.Door de antimicrobiële eigenschappen van zout, heb je geen zeep nodig.De aangekoekte restjes kwamen zo van de steen af.

zoutsteen visWat vond ik ervan?

Er staat in de gebruiksaanwijzing dat dit een gezonde manier van bereiden is.
Sowieso omdat ik merkte dat je eigenlijk geen extra vet en oliën gebruikt, maar ook omdat er minder zout op het eten komt dan dat je normaal zou gebruiken.

Wij eten niet zo heel zout en het viel ons op het vlees en de vis al snel een heerlijk zoute smaak kregen. Sommige kleine stukjes vis werden al bijna te zout. Een beetje opletten dus als je gewend bent om weinig zout te eten.

En dat weegt niet op tegen het feit dat de vis super lekker smaakte .

Maar nog beter: mijn kleuter vind die zoutsteen op tafel mega interessant. Groenten eet hij altijd wel, maar hij at opeens ook zonder problemen zijn vlees en vis op.
Voor ons is deze steen daarom een blijvertje. Voor lekker lome zondagavonden van de zomer met sashimi er op. Of juist lekker om mee te steengrillen in de winter.

En waar koop je zo’n ding?
De zoutsteen is te koop via de Bijenkorf en de betere kookwinkels.

Win Win Winactie

Zoals gezegd, mag ik ook een zoutsteen aan een van mijn lezers weggeven. Jullie dus.Zou jij na het lezen van deze review ook de zoutsteen willen gebruiken om heerlijke hapjes te serveren?

Doe dan mee met de wedstrijd. En dat is heel simpel:Vul op onderstaand formulier je emailadres is en volg Fun And Food op facebook.
En ik zou het leuk vinden om in de commentaren te lezen wat jij zou willen maken met de zoutsteen.

ZoutsteenDe wedstrijd loopt een week tot zondag 25 mei.

Het weekend erna zal ik een winnaar loten en contact opnemen voor de adresgegevens.Als de winnaar voor 15 juni geen contact heeft opgenomen, dan zal ik een nieuwe winnaar trekken.De wedstrijd staat open voor mijn lezers die in Nederland of België wonen.

Kijk voor meer leuke prijsvragen op.

BLOG